Двудневна международна конференция "Градската среда като пространство за реализиране на устойчиви политики" се провежда в Пловдив. В рамките на форума се представят добри практики от Чехия и Норвегия, предаде репортер на Агенция "Фокус".

На конференцията се дискутират темите за създаване и съхраняване на зелени площи, опазване на дърветата в градска среда, взаимодействиено с гражданите в процесите по проектиране и осъществяване на дългосрочните политики за устройствено развитие на градовете, включително спрямо предизвикателствата породени от климатичните промени. Оказва, че в Пловдив няма нито едно регистрирано в РИОСВ вековно дърво.

В чешкия град Бърно е създадено специално общинско предприятие, което се занимава с поддържането на екосистемите с цялото им биоразнообразие. Експертът инж. Томаш Трънка представи модерни тенденции и какво може да бъде въведено в Пловдив.

"Показахме нови методи, които използваме, например инжектиране на дърветата, използване на стопански животни, например коне, които помагат при разравянето на тревни площи, извозване на различни материали" - обясни той.

Общината в Бърно е създала различни приложения, в които гражданите могат да сигнализират за нередности. Екипът на екозвеното се грижи за историческите паметници в центъра на града, за значими алеи и улици. Инж. Трънка заяви, че за всяка отделна отделна улица е подходящо различно дърво и при избора трябва да се подхожда много внимателно. 

Подробности гледайте в прикаченото видео!