Девет са изследваните иксодови кърлежи на територията на Великотърновска област от началото на годината. По данни на НЦЗПБ между 20% и 30% от възрастните и 10% от нимфите им са заразени с причинителя на Лаймската болест, поясняват от РЗИ, предаде кореспондент на "Фокус“.

Днес директорът на Здравната инспекция д-р Евгения Недева се срещна с областния управител инж. Георги Гугучков и двамата коментираха актуалната епидемична обстановка в областта.

Д-р Недева обобщи, че в последния месец в региона са регистрирани: един случай на Хеморагична треска с бъбречен синдром при пациент на 59 години от община Елена; два случая на Лаймска болест при пациенти на 69 и 56 години от общините Павликени и Велико Търново; случай на ехинококоза при жена на 50 години от община Свищов; случай на салмонелоза при дете на 2 години от община Павликени, което не посещава детско заведение, както и девет случая на ентероколит без епидемиологична връзка между тях.

Освен това РЗИ е дала предписания до всички кметове на общини за извършване на дезакаризация на паркове, зони за отдих, детски и учебни заведения в областта. Всички изисквания са спазени, увери още д-р Недева и допълни, че предстоят проверки за оценка на ефективността на декаризационните обработки в общините.

Здравните експерти отчитат и, че има тенденция за намаляване броя на регистрираните случаи на варицела и скарлатина. Най-много случаи на варицела е имало през месеците март – 248, април – 229, май – 179, януари -158 и февруари – 118 случая. От началото на месец юни до момента са регистрирани 40 случая. При скарлатината най-много случаи е имало през март -50, през април те са 49, през май са 43, през януари са били 6 случая, а през февруари 11 случая. От началото на този месеца до сега са регистрирани 13 случая.

През последните четири седмици се наблюдава задържане на заболяемостта от грип и остри респираторни заболявания /ОРЗ/ в обичайните за сезона ниски нива.

В областта 14-дневната заболяемост от COVID – 19 към 19 юни т. г. е 9,75 на 100 000 души население /за страната – 11,7 на 100 000 души население/.

Директорът на РЗИ увери още, че в областта се наблюдава наваксване в задължителния ваксинационен календар и обхватът вече е около 95%, което е характерно за региона и преди пандемията.