Между 100 и 150 лева е цената на дървата за огрев във Великотърновско. Това показа проверка на "Фокус“. Тези суми потребителите плащат за еднометрови трупи, които трябва сами да нарежат и нацепят. Освен, че това оскъпява услугата, хората, които поръчват по-малко количество /под 4 кубика/ трябва сами да покрият и разходите за доставка на дървения материал. Основно се предлагат меше, бук и габър. Рязането и цепенето излизат по около 8 – 10 лв. за кубик.

Ако искате да си купите нарязани и нацепени дърва цената значително скача и може да надмине 200 лв. Тук средно потребителите плащат по 180 лв. за кубик.

От Северноцентрално държавно предприятие, което има складове на различни места в региона, уточняват, че нямат проблем с доставките. Дървен материал има, но през тази година търсенето е значително по-слабо. Специалистите го отдават на повишението на цената. Въпреки това при тях тя остава значително по-ниска. В еленския склад, например, можете да платите между 79 и 82 лв., за да се сдобиете с дърва за огрев.

При нашумелите в последните години слънчогледови и дървени пелети също се наблюдава сериозен скок. Тон от тях може да се намери както за около 800 лева, така и за над 1300 лева, в зависимост от вида. В големите строителни магазини и борсите се предлагат и малки разфасовки – в чували по 15 кг., като при тях средната цена е около 12-19 лева.

Голяма част от хората във Велико Търново залагат на отопление на ток. Това показа и проверка в магазините за електроуреди, от където отчитат драстичен скок в продажбата на климатици. 

За битовите абонати на "Топлофикация-Велико Търново“ цената на топлинната енергия ще бъде увеличена с около 11,29 %, след като Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди нови цени от първи юли тази година.

Луиза ТРАНЧЕВА