Между 10 и 15 лева са цените за входа на обществените басейни във Велико Търново, показа проверка на "Фокус“. 10 лева е детския, а около 15 – билета за възрастни, като има и обекти, в които за малчуганите струва около 8 лева. В плувните комплекси в региона цените не се различават много, като в сравнение с предходната година почти няма промяна. По-скъпо е единствено в заведенията към басейните, но собствениците го обясняват с по-високите цени на стоките.

На територията на Великотърновска област има общо 85 басейна, като 63 от тях са открити, но не всички са отворени, защото на места все още тече подготовка за летния сезон.

Мариян Димитро собственик и управител на комплекс в старата столица увери, че щом даден обект е получил позволение за работа от РЗИ, то той е безопасен.

"При нас сезонът започна още на 1 юни, както всяка година. Подготовката всеки път е една и съща – басейните се пълнят, здравните експерти взимат проби. След като резултатите са готови и се види, че всичко е наред, отваряме“, обясни Димитров. Той увери и, че качествата на водата се проверяват всеки ден – по три пъти – сутрин, по обяд и вечер.

От РЗИ – Велико Търново уточниха, че според техните изисквания, задължителните проби са две – сутрин и вечер.

"Още към 12 юни ние сме издали предписания на фирмите, стопанисващи басейните, за да прегледат дали пречиствателните съоръжения са в изправност, най-вече на водата, да направят необходимите ремонти на санитарни възли, душови помещения и всичко, което подпомага дейността на басейна. Това, което всекидневно трябва да се следи, са нивата на остатъчен хлор и Ph“, обясни д-р Евгения Недева, директор на РЗИ – Велико Търново.

Тя допълни и, че експертите правят внезапни проверки на басейните няколко пъти през сезона, за да видят дали изискванията им се спазват. Ако се установят някакви нарушения, обектът се затваря за определен от закона период от време.

Съветите към клиентите на комплексите са да спазват хигиенните изисквания – да взимат душ преди да влязат в басейните и да не се разхождат без джапанки.

Луиза ТРАНЧЕВА