Между 0,40 и 22 лв. струват мартениците в Смолян, установи проверка на "Фокус“. Най-евтини са обикновените шнурчета за връзване на ръката. Детските мартеници с изображения на различни анимационни герои се продават по 3 лв. Вълнените мартеници са между левче и 3-4 лв., в зависимост от големината и украсата. Снопче от 10 мартеници за китката на ръката струва 1 лв. Не липсват и ръчно изработени мартеници, като цените при тях са малко по-високи, а моделите са по-оригинални и интересни. Най-скъпи са големите мартеници, които се поставят за украса на входните врати или в офис, които са на цени от 15 до 22 лв.

Според търговците през тази година няма промяна в цената на червено-белите украшения. Цените от миналата годината се запазват. Търсенето все още не е голямо, тъй като има още седмица до Баба Марта. В момента хората купуват най-вече, за да изпратят по пощата на свои близки в страната или в чужбина, като тази традиция в Смолян все още е жива.

Очаква се голямото пазаруване на мартеници да започне ден-два преди първи март и на самия празник, казват още търговците от Смолян.  

Нели ГЕРГЬОВСКА