Преди 146 години Високата порта капитулира, капитулира пред саможертвата, която даде възможност да възкръсне българската държава след цели пет века. Това каза в свое слово кметът на Община Благоевград Методи Байкушев по време на празничните събития в областния център по случай трети март, предаде репортер на "Фокус“.

По думите му днес на първо място се прекланяме пред хилядите български, руски, сръбски, румънски, финландски и полски войни, които са дали живота си за това ние днес да живеем свободно, да живеем в независима държава, да живеем в демокрация, да можем сами да се борим за своя просперитет.

"Няма никакво съмнение, че подписването на Санстефанския договор е първата и най-важна формална причина за възраждането на българската държава. От нея започва реалното осъществяваме на националния идеал, ясно описан от Апостола на свободата Васил Левски – да сме свободни, да сме независими, да живеем в демократична държава, където "…всички въпроси се решават с вишегласие“, както се е изразявал Левски. Сиреч в демокрация, там, където мнозинството решава как да живеем и по този начин да се стремим постоянно да бъдем равни на другите европейски народи“, каза още той.

Кметът на Община Благоевград призова да не забравяме, че това всъщност е най-важния ни завет.

"И оттук нататък за вечни векове да се борим за това да живеем в свободно общество, там, където гласът на всеки може да бъде чут и там, където всички определяме съдбата си. Честит празник! Да живее свободата! Да живее България!“, добави той.