Всички сме запознати с икономическите последици от войната, които няма как да не рефлектират и на туристическия бизнес, в частност самолетните билети. Цената на авиационното гориво бележи ръст пред 2022 г., но този ръст е по-висок за междуконтиненталните пътувания. Тук е хубаво да се уточни – да, скок в цените на самолетните билети има, но цените все още не са стигнали нивата от 2019 г. Знаете, че заради пандемията пътуванията бяха ограничени, което принуди авиокомпаниите да намалят своите цени драстично, за да оцелеят. Това коментира за "Фокус" Маргарита Касабова, маркетинг експерт в най-голямата платформа за организирани пътуваия в България eSky. 

"Войната определено нанесе изключително много последствия във всеки един аспект. Надяваме се много скоро този ужас да приключи, за да не страдат и умират повече невинни хора! Недопустимо е в 21. век светът да е изправен пред такава криза. От eSky.bg предвиждаме, че това увеличение няма да продължи през 2023 г., а точно обратното – ще има спад, тъй като вече се наблюдават първите дезинфлационни процеси и цената на авиационното гориво спада", заяви експертът.

На въпрос, как потребителите трябва да следят за намаление Касабова посочи, че винаги съветват клиенти си да планират пътуванията от рано, за да могат да се възползват от най-добрите цени.

"Използването на платформа като нашата също дава редица предимства на българите да организират своите пътувания най-изгодно. На нашата платформа за организиране на самолетни билети, city break и почивки, можете да откриете опцията за търсене на полети за близки дати до тези, които вече сте избрали. Понякога само ден-два разлика могат да спестят много пари!

 Друго, което можем да ги посъветваме, е да следят редовно нашия раздел с оферти, където винаги излизат най-изгодните оферти за самолетните билети. Дори в момента можете да намерите двупосочни билети на цени от 20 евро до Италия, Братислава, Загреб и Австрия. В много от случаите излиза, че можете да пътувате до Италия за по-малко пари и да отидете на плаж там, вместо да прекарате уикенд по нашето Черноморие", допълни експертът.

По отношение на това какво се случва ако човек не може да оползотвори самолетния си билет, Маргарита Касабова посочи:

"Всяка една компания определя своите условия за отмяна или промяна на пътуването. По време на пандемията обаче, много от пътуващите започнаха да използват застраховка, която им дава възможността да отменят или променят пътуването си, като разходите им бъдат възстановени до 90% за всяка една документално доказана причина. Това всъщност е и съвета, който даваме на нашите клиенти – винаги да се възползват от опцията да закупят застраховка All risk с възможност за прекъсване на пътуването, като по този начин ще са сигурни, че нямат да изгубят своите средства, ако им се наложи да променят или отменят пътуването си.

Причините, поради които могат да отменят пътуването са най-различни и ще бъдат одобрени, стига да има документ, доказващ невъзможността за пътуване – отказ от работодател за отпуск, здравословни причини, промяна на дата на изпит и др".

По отношение на пътуването с домашен любимец е важно да се знае и следното:

"Едно от най-важните неща, които пътуващите с домашни любимци трябва да знаят е, че нискотарифните компании не предлагат тази възможност. Редовните авиокомпании предоставят тази опция на своите пътници, но всяка една от тях има различни изисквания.

Затова, ние съветваме нашите клиенти винаги да се консултират с нашите туристически агенти, които могат да им съдействат, за да резервират своето пътуване заедно с техния домашен любимец. Не е необходимо закупуването на отделен самолет билет за животното, но се заплаща такса, която зависи от условията на авиокомпанията.

За пътуващите също е важно да знаят, че всяка държава може да определя индивидуално условията за внасяне на животни на територията си, така че преди пътуване, ние съветваме нашите клиенти да погледнат нормативната уредба на съответната държава. Обикновено тази информация може да бъде намерена на интернет страниците на съответните ветеринарни власти", каза още Маргарита Касабова.