Любомир Дудев от Казанлък и Огнян Пендичев от Плевен впечатлиха жителите и гостите на Благоевград с представените от тях старинни накити, пафти и ножове по време на третото издание на фестивала "Занаяти фест“ в Благоевград, предаде репортер на "Фокус“.

Занаятът ножарство в Благоевград представя Любомир Дудев, който е дългогодишен художник и бижутер. Той е създател на короната на Царица Роза-Казанлък, която вече 20 години е символ на красотата. Освен това той се занимава с издирването и производството на пафти.

"Инвестираме заедно с Огнян в издирването и пресъздаването на автентични пафти. От оригиналните пафти се вади силиконов калъп, след което се моделират и се леят“, каза Дудев в отговор на въпрос на репортер на "Фокус“ как точно се правят пафтите, които могат да бъдат видени и закупени на фестивала в Благоевград.

Огнян Пендиче изработва традиционни български накити от 12 години. Голяма част от изделията са точни копия на украшенията, които са носили нашите предци, разказа той пред репортер на "Фокус“.

"Пресъздавам старинни модели, като се старя да изглеждат подобаващо. Издирвам автентични модели, на които правя копия, които състарявам. Започнах да се занимавам с това преди 12 години като хоби, което после прерасна в основно занимание“, разказа още той.

Повече от разказа на двамата майстори може да видите във видеото към новината!