В Благоевград се състоя официалното откриване на третото издание на "Занаяти фест“, предаде репортер на "Фокус“. От петък до неделя десетки производители, занаятчии и майстори от цяла България са в Благоевград, за да покажат красотата на българските традиции, обичаите и производството на уникални предмети и други.

Заместник-кметът по култура, спорт и туризъм на Община Благоевград Станислав Кимчев приветства всички жители и гости на областния център, които в съботния ден избраха да посетят шатрите, разположени на площад "Македония“.

"Добре дошли на третото издание на "Занаят фест“ в Благоевград. Дано днес да присъстваме на създаването на още една традиция. Със сигурност това е едно от най-хубавите неща, което може да се случи на града ни. Вижте, разгледайте, докоснете се до автентичните български занаяти, а ние от Община Благоевград и от Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград, от Национална хуманитарна гимназия "Св. Св. Кирил и Методий“ – Благоевград ще се погрижим за вашето добро настроение“, каза още той.

В шатрите всеки, който иска ще може да се докосне до следните занаяти:

- грънчарство;

- килимарство;

- калоферска дантела;

- ножарство и производство на пафти;

- изработка на накити;

- отглеждане на ядки и производство на тахан, масло и брашно;

- производство на месни продукти;

- дърворезба;

- производство на мед и медни продукти;

- кожухарство;

- създаване на кукерски маски.

Днес и утре посетителите на "Занаяти фест“ – Благоевград ще могат да разгледат и изложбата на фотографа Асен Великов - "Родова памет". За най-малките посетители е подготвена специална шатра на "Българознайко“.