Държавата трябва да се намеси и да се поднови вътрешната водопроводна мрежа. Това каза в ефира на Радио "Фокус" в предаването "Добър ден, България" Магдалена Славова, Гражданско обединение "Вода за Омуртаг“.

"Излизаме на протест, защото продължаваме да нямаме вода 50 години. Вече 30 дена сме в обявено официално бедствено положение. От 4 месеца сме в много тежък воден режим, а иначе трудният режим започна преди 6 месеца. 50 години сме все в режим. Ние сме изключително търпеливи и склонни в условия на прага на оцеляването. Искаме да ни се обърне внимание най-сетне. Да се предприемат широки мерки на държавно ниво. Цялостно да се обследва проблемът с водоснабдяването в Омуртаг, за целта е необходимо да се погледне назад минимум 20-30 години, да се прегледат проектите, които са направени", коментира тя.

По думите й е нужна много сериозна всеобхватна намеса на държавно ниво, защото на общинско ниво нещата не могат да се оправят.

"Държавната помощ, която дойде, като питейна вода, се пада общо за целия бедствен период по 6 бутилки по литър и половина вода на човек, което е все едно държавата ни прати една поздравителна картичка. Тя не се раздаде ефективно, тъй като се раздаваше на пунктове и най-нуждаещите се не можаха да си вземат тази вода", обясни Славова.

Според нея държавата трябва да се намеси и да използва всички свои инструменти да се поднови вътрешната водопроводна мрежа и това да стане изключително бързо.

Габриела ГЕОРГИЕВА