Фестивалът "Дефиле на младото вино" в Пловдив тази година беше с рекорден брой участници – 50 винарски изби, общо 67 участника. Това каза в предаването "Цветовете на Пловдив" по Радио "Фокус" Любозар Фратев, председател на Съвет по туризъм. "Отвориха се три нови локации във възрожденските къщи, т.е. имахме и повече локации", добави той.

Той разказа още, че откриването е било в един хубав слънчев ден, в който се е провело дефилето от общината до подстъпите на Стария град, с бог Дионис, с Ансамбъл "Тракия“, с вакханките от Професионалната гимназия по туризъм и едно откриване, което е било уважено от достатъчно официални лица.

Вторият ден - събота е имало дъжд, но и това не е било проблем, защото и друг път е правено в дъжд.

"Лошото настъпи вечерта в събота, когато се изсипа един много силен и мокър сняг, който събори част от шатрите, новите шахти, които бяхме осигурили. И с тези лоши новини, които непрекъснато идваха от медиите, за затворени пътища, снеговалежи, сигурно е било истина, но това накара част от участниците по-рано да си тръгнат, за да могат да успеят да се приберат. Както и заради това, че бяха съборени част от шатрите – също се получи един такъв дискомфорт. Хората, които трябваше да тръгнат от други селища, в неделята не тръгнаха. Въпреки това, за съжаление, никой не излъчваше от Пловдив, където улиците бяха почистени и в Стария град имаше добра обстановка. И в неделя имахме хора, разбира се, и в събота. Е, хората бяха по-малко от миналата година, но пък вината бяха хубави", разказа Фратев.

Той посочи, че тази година има рекорден брой златни медали. 42 проби са се  състезавали за наградите "Дионис“. По традиция само 30% от тях е редно да бъдат наградени, така че 14 са получили награди, и то все в горния клас – 9 златни медала и 5 сребърни. 

По думите на Любозар Фратев събитието се оказва силно. То не е прекъсвало от 15 години. Даже по време на Ковид кризата, събитието не е спряло и се радва на много голяма популярност.