Всъщност ние вече от 2 години сме президентска република. Това каза по време на брифинг в Бургас народният представител от ГЕРБ/СДС Любен Дилов, предаде репортер на Агенция "Фокус". Поводът за коментара му бе внесеното в парламента уведомление от "Има такъв народ" за старт на подписка за Велико народно събрание. Инициаторите му искат да се проведе национален референдум за промяна на формата на управление в страната - от парламентарна в президентска република. 

"Проектът на Слави Трифонов предвижда това, което президентът прави в момента. Човекът, който има пряк интерес от перманентна парламентарна криза, е Румен Радев. Аз не го упреквам за това, но е истина, че неговите усилия са в тази насока", посочи Любен Дилов.

Според него от 2 години се наблюдава опитът на президента да преструктурира цялата политика и да основе нов ляв проект. "Беше ясно, че, ако Христо Иванов предложи кабинет, той ще бъде избран, затова се направи така, че мандатът да отиде в БСП – така е сигурно, че кабинет няма да има. Това е обречен ход", добави народният представител.   

По думите му опитът за създаване на нова левица минават през "обезкървяването"на БСП. "Той пробва с "Продължаваме промяната", само че те вместо левица се оказаха леваци и не можаха да му изпълнят проекта. Под влиянието на ПП бяха приети някои от най-левите закони в България", каза още Дилов.