На 7 април, студенти от 3 и 4 курс от катедра "Счетоводна отчетност“,  специалност "Счетоводство и одит“ при Икономически университет - Варна посетиха НАП в морската столица, за да присъстват на лекция на тема "Модел за управление на риска“. В обучението участие взе директорът на ТД на НАП Варна Властиана Николова.

Лекцията се реализира по инициатива на Министерство на финансите (МФ), Института на вътрешните одитори в България и Икономически университет – Варна, със съдействието на НАП Варна. В началото на лекцията, Огнян Тодоров, директор дирекция "Методология на контрола и вътрешен одит“ в МФ отбеляза, че е важно за студентите по достъпен начин да се запознаят с функциите на НАП и да получат практически знания за данъчната и осигурителна система в България. Една от целите на обучението беше участниците да придобият практически опит и знания в областта на управлението на риска. Директорът на териториалната дирекция на приходната агенция в морската столица Властиана Николова разясни на студентите как НАП прилага "Модел за управление на риска от неспазване на данъчно-осигурителното законодателство“ като основен инструмент.

По темите, свързани с дейностите по "Контрол“, "Селекция“ и "Проверки“, опит и знания споделиха Донка Иванова, директор дирекция "Контрол“ и Виолета Чолакова, началник отдел "Селекция“ в НАП. Те запознаха студентите с начините на работа и основните акценти в данъчната политика.

Донка Иванова разясни фазите по идентифициране на рисковете, анализ на рисковете, приоритизиране на рисковете, третиране на рисковете, оценка на ефекта от