Болницата работи с фирмата, която охранява от около пет години и никога досега не сме имали проблеми. Това каза пред bTV доц. д-р Кирил Атлиев, началник на отделение "Спешна медицина" в пловдивската болница "Св. Георги".

Освободиха без обвинение охранителите, задържани след конфликтна ситуация, при която повалят на земята пациент на лечебното заведение, който часове по-късно издъхна.

Частната охранителната фирма излезе с позиция, че служителите са действали "професионално“. В нея се казва още, че от тях е поискано съдействие за недопускането на това лице до отделение "Спешна медицина“, защото той вече е бил прегледат от медиците.

Пациентът се е държал арогантно, използвайки нецензурни думи и обиждайки охранителите. При един от поредните сблъсъци с охранителите той залита и пада, защото е в нетрезво състояние.

Веднага след този случай обаче прокуратурата в Пловдив образува досъдебно производство, а болницата разпореди да се проведе вътрешна проверка.

"Лицето, за което говорим, е на 68 години, британско гражданство, употребил сериозно количество алкохол. Той пада сам и си удря главата. Вика линейка, защото се оплаква от силно главоболие. Пристига в спешен хирургичен кабинет около 14:30 часа. При прегледа се установява, че той е стабилен и има нормални дихателни и сърдечни функции“, обясни доц. д-р Кирил Атлиев.

След прегледа, образните и лабораторни изследвания е установено, че пияният британец няма нужда от хоспитализация, но все пак такава му била предложена. Той отказал и си тръгнал след около два часа.

"Повторната хоспитализация е осъществена в спешен вътрешен кабинет, след като триажният лекар го е прегледал на територията на спешна регистратура. Той е приет не защото е имал утежняване на общото състояние, а защото е изпуснал тазовите резервоари (изпуснал се е по малка и голяма нужда – б.р.). Бил е почистен от санитарите и е прегледан отново от дежурен лекар. След това е бил транспортиран с линейка до "Токсикологията“, където е започнало неговото лечение“, поясни още доц. д-р Атлиев.

От думите му става ясно, че там спира сърдечната дейност на пациента, като е направен пълен обем от реанимационни дейности. Британецът обаче умира.

"Болницата работи с фирмата, която охранява болницата, от около пет години и никога досега не сме имали проблеми. Не съм гледал записа от камерите, но няма лекар, който би толерирал такова поведение“, допълни още доц. д-р Атлиев.