Отбелязването на годишнината от Съединението на Княжество България с Източна Румелия започна с рецитал на професионалния духов оркестър, който изпълни военни маршове и патриотични песни, а след това под звуците на националния химн беше издигнат българският трикольор, предаде репортер на Радио "Фокус“ – Кюстендил.

На площад "Велбъжд" в Кюстендил се събраха много граждани. Тук бяха кметът на Общината Петър Паунов, областният управител Александър Пандурски, председателят на местния парламент Иван Андонов. Архиерейският наместник на Кюстендилска духовна околия – архимандрит Исаак. На честването присъстваха и представители на политически и неправителствени организации, както и на патриотични сдружения и съюзи. С падане на колене и едноминутно мълчание присъстващите почетоха паметта на героите, дали живота си в името на обединението на нацията news pic 2
© Фокус
. В знак на признателност бяха поднесени венци и цветя пред паметника "Булаир".

Кметът на община Кюстендил Петър Паунов подчерта, че величието на тази дата и неповторимостта й, даденият урок, трябва да бъде пренесен и през вековете. "Пътят към Съединението е  пътят към чистотата на сърцето, извървян и виждаме , че само от нас зависи дали Съединението ще направи силата“, каза Петър Паунов. По думите му българският народ е изключително силен. "Лошото е, че трябва да се обединява при такива поводи, а не да бъдем заедно и да ги предотвратяваме, каза кметът по повод бедствието в Карлово.

В словото, посветено на празника беше посочено, че на 6 септември 1885 г. българският народ извършва едно от най-забележителните дела в своята нова история - Съединението на Северна и Южна България,
© Фокус
а този ден се е превърнал в символ на националното единство. Присъстващите изразиха своя поклон пред смелостта и подвига на хората, чието родолюбие и гражданска доблест дават днес правото на всички да се наричат с гордото име българи.

Въпреки, че национално-обединителните процеси се случват далеч от Кюстендил, регионът и жителите в него имат място в това историческо събитие. Ако трябва да се погледне в страни от нещата, случили се на 6 септември 1885 година кюстендилци изиграват важна роля в защитата на Съединението. В последвалата Сръбско-българска война в Кюстендилско и Босилеградско стават  няколко ключови битки, които са от огромно значение за изхода от войната и всъщност военната защита на Съединението.  

Програмата по повод Деня на Съединението ще завърши тази вечер, от 18.00 часа, когато в читалище "Братство“ ще се състои празничен концерт.

Венцеслав ИЛЧЕВ