Варненци живеещи на ул. "Александър Батенберг“ 45 трябва да внесат писмо в Община Варна, в което да опишат, че коренната система на дървото, което се намира пред сградата им, застрашава основите на сградата и ги компрометира. Това каза за Радио Варна инж. Петър Гърбузов, директор на Дирекция "Инженерна инфраструктура и благоустрояване“. Освен това хората трябва да приложат снимков материал, както и да дадат достъп на представител на общината да влезе в сградата и да извърши проверка.

Гърбузов коментира случая след изпратени въпроси от Радио Варна и публикация на сайта ни, че близо 70-годишно дърво с излязла над тротоара коренова система, застрашава жилищната кооперация, защото корените на дървото изместват стените в основите на сградата, и защото строителната фирма, която ремонтира тротоара, е оградила дървото с висок бордюр, като е оставила за една от стените, стената на самата сграда. Във въпросната кашпа попадат прозорците на мазите, които не могат да се отварят, а при валежи от дъжд, дълбокият басейн около дървото ще се пълни с вода, която ще влиза в мазите, а оттам и в основите на сграда.

Петър Гърбузов уточни, че ремонтът на тротоарите, който се извършва от началото на този месец в Гръцката махала, е по проект на Община Варна. Строителната фирма е Инжстройинженеринг ЕООД, а по неговите думи всяка седмица представител на общината, заедно с надзорна фирма, извършват проверки дали заданието се извършва по план. До сега проблеми според тях няма.

Относно дървото, каза, че са говорили с хората и знаят техните опасения, но според външото обследване на община Варна на въпросното дърво, то е здраво и няма причина да бъде премахнато. Единственият начин здраво дърво да бъде премахнато, е ако то застрашава по някакъв начин сграда, в която живеят хора. За целта жителите на сградата трябва да напишат писмо до общината, в което да обяснят това, да приложат документация и на база на това писмо общината да направи проверка. До момента такова писмо в община Варна не е постъпвало, категоричен е инж. Петър Гърбузов. Входираното искане на хората ще даде основание за проверка от общината. В противен случай дървото ще бъде оградено и няма да бъде пипано. Гърбузов каза още, че в плана на общината е предвидено да се изградят бордюри около дървото без да се ползва стената на сградата. Към момента, обаче изграждането на последната стена, е в застой, защото в общината чакат хората да вземат отношение относно дървото – ако напишат писмо и проверката на общината покаже, че корените застрашават основите – дървото ще бъде премахнато, ако ли пък се окаже, че сградата не е застрашена – ще се изгради кашпа с четири стени, ще се направи хидроизолация и дренаж, който да отвежда водата към шахтите, за да влиза в основите на сградата и за да не изгният корените на дървото, обясни Гърбузов.

По неговите думи няма обратен наклон на тротоарите, които се изграждат в момента, но ако се установи такъв, проблемът се отстранява след проверка. Отводнителните шахти, които са в района на ремонтните дейности, ще бъдат изчистени от пръст и камъни преди строителните дейности да приключат, каза още инж. Петър Гърбузов.