Днес се проведоха тестове на експресна автобусна линия Х84. Тя е одобрена от СОС по мой доклад от юли 2023 г. Маршрут - пл. Централна гара - Летище "София". Това заяви Карлос Контрера, общински съветник в СОС и бивш председател на Транспортната комисия.

По-рано днес "Фокус" ви съобщи, че жителите и гостите на столицата ще имат възможност да преодоляват разстоянието от Центлална жп гара до летището за по-малко от 30 минути. Като публикувахме думите на експерта Марио Евстатиев, който обясни подробно за проекта, по който работиха заедно с Карлос Контрера.

Ето какво още каза Контрера във Facebook: 

Предвидено е линията да се обслужва с двуетажни автобуси и да дава бърза връзка между двата транспортни хъба на София - летището и Централна ж.п. гара.

Идеята е линията да предоставя бърза връзка и между централна градска част и Летище София, където се развива една от бизнес зоните на града със значителен брой работещи.

Тестовете на терен показват, че за приблизително тридесет минути с този маршрут, обслужван с двуетажен автобус, се стига от Централна ж.п. гара до Терминал 2. При обратния курс от Терминал 2 линията минава и през Терминал 1 и продължава към Централна ж.п. гара.

Съгласно решение 814/2023г. Столичен автотранспорт достави 4 двуетажни автобуси МАН Лайън Сити, които са предвидени да се включат в обслужването на експресни и излетни линии, както и по линия 5.

Очаква се след завършването на тестовете и анализ на данните от тях линия Х84 да тръгне около 1 май. Като начало се предвижда линията да работи само в делник.

Тя се прие след доста сериозна работа и анализ през 2023 г. с експерта към транспортна комисия Марио Евстатиев.