Жителите и гостите на София ще могат да използват нова експресна автобусна линия, която се очаква за 25 минути да стига от Централна гара до летището, като минава през центъра, научи "Фокус". Пускането на експресната линия е прието с решение на Столичния общински съвет миналата година, но е забавено заради кадровите проблеми в градския транспорт.

Една от линиите, които е предвидено да се обслужва с двуетажни автобуси, е приетата с Решение № 860/2023 г. линия Х84, която ще осъществява удобна транспортна връзка между Централна гара и двата терминала на Летище София. Експресният характер на линията и съобразеният с предпочитанията на пътниците маршрут са от съществена важност за нейната ефективност. Това съобщи Марио Евстатиев в личния си профил във Facebook, видя "Фокус".

Ето какво още каза експертът, който е автор на идеята за развитието на експресни и излетни линии, обслужвани с двуетажни автобуси:

Времепътуването също е един от факторите, които бързо ще я превърнат в атрактивен и предпочитан начин на придвижване, както за гостите на града, така и за хиладите работещи в икономическата зона в района на двата летищни терминала. Двуетажният автобус разполага с достатъчно пространство за пътници с куфари, както и с голям брой седящи места за тези, които пътуват с малък ръчен или никакъв багаж. За работещите пък, линията ще даде възможност, настанявайки се комфортно на едно от 55-те седящи места на втория етаж, да прочетат сутрешните новини докато достигнат работното си място.

Линията ще достига идеалния център на София (пл. "Орлов мост") само за 16 минути, а до бизнес-зоната в района на кв. "Полигона" (The Mall), пътуването ще отнема едва 10 минути. В момента, пътуването до Орлов мост отмена съответно 29 минути с автобусите 84 или 184 и 24 минути с линия 4 на метрополитена.

От летището до централна жп гара и автогара, пътуването ще трае 26 минути.

В интервалът от 6 до 20 часа, по линията ще се движат два автобуса на среден интервал от 30 минути.

Последният курс от Терминал 2 на Летище София ще е в 23:45, като така ще бъдат обхванати голяма част от пристигащите след 22 часа полети.

Линия Х84 е само една от добрите идеи, разработени от екипът ми съвместно с общинския съветник Карлос Контрера с цел подобряване на обслужването в обществения транспорт на София.