Община Пловдив обяви конкурс за фунцията на бившата сграда на БНБ, съобщиха на съвместна пресконференция кметът Костадин Димитров, заместникът му по култура, археология и туризъм Пламен Панов, председателят на КАБ арх. Чавдар Тенев и арх. Васил Шилев от САБ, предава Plovdiv24.bg.

"Три са опорните точки на конкурса - грижа за миналото, визия за настоящето с реинтегриране по подходящ начин и внимание към детайла, за да е в синхрон със средата. Идеята е сградата да бъде оживена и да се превърне в притегателно място за пловдивчани, като преплитането на модерността и тразицията се допълват взаимно", каза кметът Димитров. 

Създаден е специален сайт "Трезор за идеи", където всеки може да направи предложение за функцията на сградата. Общинската администрация държи сградата да има връзка с култура и да бъде отворена към хората.

"Самата сграда е доста сложна, има две тела, прекрасен банков салон и трезор, пространството пред нея. Определено ще бъде предизвикателство", коментира заместник-кметът Панов. 

Концепциите за сградата се приемат до 30 април, след което експертна комисия ще ги оценява съобразно зададените критерии. Предвижда се изложба с конкурсните проекти. Ако някои от тези предложения бъде харесано, община Пловдив може да тръгне към възлагане и реализация. 

Най-добрите идеи, класирани на първите три места, ще получат премия по 3000 лева и ще бъдат подложени на обществено обсъждане. 

В момента се извършва актуализация на проекта за фасадата на сградата, като предстои ново съгласуване с НИНКН. 

От двете архитектурни гилдии приветстват обявяването на конкурс, а кметът Димитров заяви в отговор, че в неговия мандат ще бъде практика да се провеждат конкурси за сгради в сферата на образованието и културата.