Богата културна програма е подготвила Община Велико Търново в Страстната седмица. Проявите ще се случат както в старата столица, така и в съседни населени места, предаде кореспондент на "Фокус".

Събитията започват в 11:00 часа днес със среща-разговор на Теменужка Георгиева от Регионалния исторически музей с четвъртокласници от ОУ "Св. Патриарх Евтимий", която ще е в библиотеката при Народно читалище "Искра-1896". Етнографът и малчуганите ще говорят за Великденските традиции.

На 12 април /сряда/ от 10:30 часа в библиотеката на Народно читалище "Петко Рачев Славейков-1920" във Велико Търново ще бъде експонирана витрина от книги за Априлското въстание. Поводът е 147-годишнината от избухването му.

Във Велики четвъртък предстоят няколко интересни прояви. Още в 9:00 часа в читалищната библиотека в Килифарево ще бъде открита изложба на великденски декорации. В 10:00 часа пък в Катедралния храм "Рождество на Света Богородица" ще бъдат осветени боядисаните Великденски яйца. В 10:30 часа в залата на Дневен център за деца и младежи с увреждания "Дъга", град Велико Търново ще се проведе Великденска работилница. За 11:00 часа е предвиден празничния концерт на Професионален фолклорен ансамбъл "Искра", а точно на обяд - в 12:00 часа в село Шемшево деца и възрастни ще боядисват заедно великденски яйца. Това ще се случи в Центъра за работа с деца и младежи пред сградата на читалището.