Комари вече тормозят варненци. За това съобщиха читатели на "Фокус".

Хората обясняват, че кръвопийците сега се движат на рояци, а не поединично, както са били минали години. Другото странно, според нашите читатели, е че тазгодишните неприятни насекоми са "мълчаливи" и не жужат.

Хората предполагат, че причината за увеличената популация тази година се дължи на дъждовната пролет. Водата накваси почвата предостатъчно, а това я превърна в доста добро място за развъждане на комарите. Допълнителен бонус е прясно окосената трева, която бе захвърлена върху тревните площи, а не е събрана и извозена. Тя задържа влагата в почвата, което допринася за развъждането на насекомите, категорични са хората.

Преди години американски учени от Корнелския университет в град Итака, проведоха изследване за механизма на хармонизация на звуците, издавани от комарите. Екип от изследователи, оглавяван от Лора Харингтън, прикрепили женски екземпляри във фертилна фаза към човешки косъм, като им пускали три самци едновременно и записвали случващото се. При анализ на видеоматериалите станало ясно, че мъжките екземпляри, които настройват жуженето на крилете си в синхрон с женската, имат по-голям шанс да произведат поколение. Случвало се, макар и рядко, несинхронизиран звук от самец да привлече женски комар. За да разберат какви са ползите от "дуетите", учените съешили по пет сина на хармонични и нехармонични бащи. Хармоничните дали съответно хармонично поколение, което показало, че "музикалността" им се предава по наследство.