Кметът на Варна Благомир Коцев се срещна днес с колегите си от Североизточния район за планиране (СИР).

Целим диалог, работа в синхрон и общи проекти, стана ясно от думите му преди срещата в сградата на Община Варна. Покани бяха изпратени до кметовете на Шумен, Разград, Търговище, Силистра и Русе. На протегнатата ръка откликнаха всички. Единственият, който отсъстваше, бе градоначалника на най-големия български град на река Дунав, който имал неотложни местни работи. С него ще се срещнем в понеделник в София, на заседание на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), обясни кметът на морския град, предаде репортер на "Фокус".

Години наред Варна е била затворена към останалите общини в Североизтока. Целта ни е да прекъснем това. Искаме да работим заедно, за благополучието на всички жители, подчерта кметът Коцев.

Новата индустриална зона, която ще бъде създадена във Варна, не трябва да е в пречка на тази в Шумен. Точно обратното - трябва да се подпомагат общите цели и задачи.

На тази среща, допълни той, ще говорим за подобряването на транспортните връзки между общините. В понеделник на срещата на НСОРБ ще подчертаем още веднъж и за важността на автомагистрала "Хемус", подчерта Коцев. В София кметовете от Националното сдружение ще се срещнат и с премиера акад. Денков, и министъра на финансите Асен Василев.

Днес ще говорим и за общи проекти по КИТИ (Концепции за интегрирани териториални инвестиции на ЕС), стана ясно още от думите на Благомир Коцев.

Паралелно с това ще бъдат обсъждани и възможностите за общи инвестиционни проекти на Варна и съседните общини. Концепцията на кмета Благомир Коцев е да предложи план за икономически растеж на Североизтока. Това бе обсъдено миналата седмица и на среща с кмета на Добрич Йордан Йорданов. Целта е общо сътрудничество и координиране на усилията на общините в региона за привличане на инвестиции и изготвяне на общи проекти за растеж на Североизтока.