Очакваме все още позицията на министъра на туризма Илин Димитров за бараките на Златни пясъци. Това каза днес кметът на Варна Иван Портних. Според него министърът избягвал темата. Явно пази интересите на незаконността, допълни кметът, предаде репортер на "Фокус".

Според Портних официалната цена за наем на барака в курорта е 2000 лева, но неофициално е 10 000 лева. Къде отива разликата? Явно в нечии политически касички, допълни той.

Някои очакват темата да се замете след изборите. Какво толкова проверяват? Там всичко е ясно, каза още Портних.

Самият той преди седмици отвори темата със сергиите на Златни пясъци. Според него 300 от тях са незаконни, загрозяват туристическия комплекс, а са й опасни, тъй като са разположени на тротоара и минувачите биват принуждавани да ходят между колите по асфалта.  

Казусът "разприказва" и други. По него се изказаха и от "Златни пясъци" АД, и от ДНСК. Преди дни Община Варна внесе 2 сигнала до Софийската градска прокуратура в търсене на отговори на въпросите: Кой и в какво качество е внесъл в министерството на туризма и е съгласувал схемите за "златните" бараки на Златните?, Според Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, същите трябва да бъдат одобрени от министъра на туризма, а съгласно Наредбата за преместваеми обекти по чл. 56 на Община Варна, тези схеми трябва да бъдат внесени в министерството от кмета на общината.

"Само че, аз такива схеми в министерството не съм внасял. А те, някак си, се оказват не само внесени, ами и одобрени. Другият сигнал е срещу почти 3-годишното бездействие на РДНСК по същия казус. Бараките са незаконни, подавали сме сигнали от години, но РДНСК не ги премахват.", заяви преди дни кметът Иван Портних

Сезонът наближава, битакът си стои и на никой не му пука, категоричен е кмета на Варна.