Сагата с преместваемите обекти в курорта "Златни пясъци" се върна в полето на Община Варна, от където и тръгна. След писмо от акционерното дружество и последвало такова от ДНСК, касаещо бараките там кметът Иван Портних днес отново свика пресконференция, на която продължи болната тема, предаде репортер на "Фокус".

От неговите думи става ясно, че схемата за разполагане на временни обекти на територията на курортния комплекс е подписана през 2020 година не от министъра на туризма, а от заместника му - Ирена Георгиева, което е в противоречие на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Поради тази причина Община Варна я смята за невалидна и не я е разписала.

Настояваме сегашният министър на туризма да се произнесе за бараките. Да каже какво смята и дали трябва да има такива търговски обекти в курорта, каза Портних.

Пред журналисти той показа снимки на бараки по уличната мрежа на Златни пясъци. Сами се убеждавате, допълни той, че те са превзели тротоарите. То сега - извън активния туристически период, трудно се минава, а какво ще е когато те отворят и превземат и малката част от тротоара, попита той. Това принуждавало туристите като скиори да слаломират между колите. Това е опасно за всички, да не говорим как преминават майки с колички, лица с увреждания и дори влюбени двойки, обясни кметът на Варна.

Той се върна в далечната 2014 година, когато за последен път Община Варна е одобрила схемата за разполагане на временни обекти на територията на курортния комплекс. Тогава направихме това с обещанието, че дружествата, които притежават имоти, върху които се слагат бараките, ще редуцират през следващата към него период година броят им и ще ги приведат в приличен вид. Това не се случи и в момента там има коптори, които нямат наше разрешение и ние няма да им го дадем, стана ясно още от думите на кмета на Варна. Ние защитаваме обществения интерес, настояваме и другите да го правят, допълни той.

Кметът ще очаква и Камарата на архитектите в България, и Съюза на архитектите в България да се произнесат по казуса с бараките на Златни пясъци.

Заради тези нелицеприятни обекти от много години варненци не стъпват в курорта, категоричен е Иван Портних.

Той още един път настоя министърът на туризма да каже дали му харесват тези бараки. Това ли заслужават варненци, попита кметът на морския град.

На пресконференцията той зачекна и друга тема, свързана с най-големия курорт по Северното Черноморие, а именно "паяка". От това, че той дерибейства са пропищели туристите, особено тези от Румъния, които няма къде да спрат колите си, заяви още Портних.

Кметът на Варна категорично даде да се разбере, че Общината няма да подпише схемата, докато всичко не бъде законно.