Написването на “Върви народе възродени" е едно от най-важните неща, които са се случвали за първи път в Русе. Това написа кметът на Русе Пенчо Милков след грандиозния концерт в чест на Стоян Михайловски и 132 години от написването на училищния химн. 

В концерта се включиха над 150 русенски ученици, които изпълниха произведения, написани от Михайловски, както и български възрожденски песни и фолклорни произведения. В края на събитието всички участници излязоха на сцената, за да изпълнят всеучилищния химн "Кирил и Методий“, по-познат като "Върви, народе възродени".

Ето какво още написа Милков във Facebook:

Делото на русенския учител Стоян Михайловски остана завинаги в историята и сърцата на българите.

А тази година сложихме началото на една традиция по идея на учителката и общински съветник Татяна Нахабедян, на която бих искал специално да благодаря!



Всяка година по това време вече ще имаме седмица на почит към Стоян Михайловски и българския всеучилищен химн с различни вълнуващи събития.

Днес беше концертът, който организирахме заедно с РУО-Русе с участието на повече от 150 ученици от 23 русенски училища.

Вярвам, че в сърцата ни ще останат завинаги думите на Михайловски, написани в класната стая на Русенската мъжка гимназия - "Народността не пада там, дето знаньето живей!"