Днес, 28 април 2024 г., Н. Пр. Наташа Бергел,  извънреден и пълномощен посланик на Словения в Република България, заедно с Ализан Яхова – народен представител и председател на групата за приятелство България-Словения, посетиха Русенския университет "Ангел Кънчев", съобщи институцията.

Гостите бяха посрещнати от ректора на Русенския университет проф. д-р инж. Пламен Кангалов, председателя на Общото събрание на университета акад. Христо Белоев – почетен ректор на Русенския университет и заместник-ректора по международно сътрудничество доц. д-р Галина Иванова.

Ректорът на Русенския университет проф. д-р инж. Пламен Кангалов представи модерната база, съвременните ресурси за обучение и изследвания, дълголетните образователни традиции и авторитетната лидерска позиция на университета. Акцент беше поставен върху широката мрежа от партньорства в областта на образованието и изследванията с престижни университети от целия свят и работата по проекти. Русенският университет е един от 10-те изследователски университети в България.

Акад. Христо Белоев, който е и председател на Общинския съвет, представи основните приоритети за развитието на град Русе и запозна Н. Пр. Наташа Бергел с основните дейности на Община Русе и Общинския съвет.

Доц. д-р Галина Иванова представи международната дейност в Русенския университет, с акцент на сключените договори по програма Еразъм+ в различни направления с университети от Словения. Изграден е силен контакт с университета в Нова горица в ACROSS ALLIANCE, в който участват общо 10 европейски университети от 10 различни държави, с цел насърчаване на трансграничното сътрудничество. Университетът участва в много партньорски мрежи с други държави.

Н. Пр. Наташа Бергел отбеляза, че ще работи по посока създаване на група за приятелство и в Словенския парламент между двете страни, както и за засилване обмена на студенти и преподаватели. Н. Пр. Наташа Бергел благодари за гостоприемството, като подчерта, че за нея е чест да гостува в университета и заяви, че ще се върне отново.

Ректорското ръководство изрази готовността си за нови контакти и партньорства със Словения.

Н. Пр. Наташа Бергел направи обиколка в кампуса на университета, като посети и зала "Образователно пространство на бъдещето". Тя сподели, че е изключително впечатлена от университета и материална база.

В края на срещата проф. д-р инж. Пламен Кангалов подари на Н. Пр. Наташа Бергел албум на Русенския университет с QR кодове.