По покана на кмета на Щутгарт Франк Нопер, Здравко Димитров взе участие в конференцията "Urban Future" – най-голямото събитие в Европа за устойчиви градове. В него се включи и зам.-кметът по екология и здравеопазване Анести Тимчев.

Над 150 градоначалници и повече от 2500 градски лидери от цяла Европа си дадоха среща на конференцията, посветена на устойчивата градска трансформация, която тази година се състоя в Щутгарт. Представители на над 80 организации, сред които Eurocities, C40, Споразумението на кметовете и URBACT, също са сред гостите.

По време на конференцията беше представена най-актуалната информация за това как се трансформират градовете в Европа, а участниците имаха възможността да споделят собствения си опит, да разширят своите мрежи и да създадат нови партньорства.

Основните теми, които градските лидери обсъдиха, са намаляването на вредните емисии в градовете, преодоляване на проблемите с мобилността в регионите, ролята на гражданите в трансформациите, декарбонизиране на застроената среда, промяна на градските центрове и райони и други.