Кметът на Пловдив Костадин Димитров ще има осем заместници, което е с един по-малко от предшественика му Здравко Димитров. Това е заложено в новата структура на общината, която предстои да се гласува от Общинския съвет, предава "Фокус".

Към момента са назначени 7 заместници - Женя Петкова, Тошо Пашов, Ангел Славов, Иван Стоянов, Владимир Темелков, Пламен Панов и Николай Бухалов. Осмият, чието име все още не е известно, ще отговаря за транспорта. Сега този ресор временно е към Ангел Славов, но занапред той ще отговаря само за обществения ред и сигурност. 

Новост е прехвърлянето на социалната политика към заместник-кмета по финанси Женя Петкова. Целта е да се постигне правилно планиране и засилен контрол върху разходването на публичните средства, законосъобразното и целесъобразно управление на бюджета на Община Пловдив.  

През последните няколко мандата ресорът се управляваше от Георги Титюков, председател на "Кауза България", който в сега е общински съветник. Партията е част от коалиция "Съединени за Пловдив", а вместо Титюков заместник-кмет е Николай Бухалов. Двукратният олимпийски шампион ще отговаря занапред само за спорта и младежките дейности.

В останалите ресори няма промяна - Тошо Пашов е зам.-кмет по "Строителство, инвестиции и общинска собственост“,  Пламен Панов - "Култура, археология и туризъм“, Иван Стоянов - "Екология и здравеопазване“, Владимир Темелков - "Дигитализация, европейски политики, бизнес развитие и образование". 

Новата структура на общината трябва да влезе в сила от 1 април 2024 г.