Важна междуинституционална среща се провежда в Община Пловдив. Темата на обсъждането е Югоизточния обход на Пловдив, предава "Фокус".

Срещата е по инициатива на кмета Костадин Димитров и в нея участват заместник-министърът на регионалното развитие Николай Найденов, областният управител Илия Зюмбилев и заместникът му Атанас Ташков, членът на УС на АПИ Йордан Вълчев, представители на общините "Родопи" и "Марица", проектанти, бизнесмени. 

"Когато видяхме колко проблематика има по самото проектиране, си мислех, че този проект ще продължи много дълго напред във времето. Сега имам надежда, че ще се случи малко по-бързо, и то е благодарение на усилията на всички, които участват в срещата. За една част от проекта има избран изпълнител и е осигурено финансирането, което е много важно, за да стартираме строителството колкото се може по-скоро и в тази посока са насочени нашите усилия" - каза кметът Димитров.

Заместник-министърът на регионалното развитие Николай Найденов сподели, че е взел присърце Околовръстното шосе на Пловдив. По проекта, по който години наред нищо не е правено, вече има сериозен напредък. Миналата седмица Найденов е постигнал договорка с ЕСО за преместването с 50 сантиметра на кабел с напрежение 400 киловолта, намиращ се в района на пътен възел "Скобелева майка". Преди това се е споразумял с МОСВ и НКЖИ по спорни теми.

"Най-късно утре подробният устройствен план на тази част на "Скобелева майка" ще е при НКЖИ, макар че в електронен вариант отдавна е при тях. Надявам се съвсем скоро да го съгласуват. После следва Басейнова дирекция - Пловдив, МОСВ и накрая ПУП ще дойде при нас на национален експертен съвет по устройство на територията и мисля, че там съвсем няма да има проблеми. Крайната цел е да стигнем до разрешение за строеж" - съобщи Найденов.

Докато се провеждат съгласувателните процедури, ще трябва да бъдат завършени и отчужденията на имоти. Без разрешение за строеж и изрядна документация не може да започне строителството, уточни зам.-министърът.

Областният управител Илия Зюмбилев отбеляза, че Околовръстното шосе на Пловдив е изключително важно заради бурното икономическо развитие на Пловдив и региона.

"Трябва да забързаме строителството, да ускорим темпото особено за Югоизточния обход. Има някои дребни неща, които се уточняват, но те трябва да бъдат форсирани по максимално бързия начин, който е възможен съгласно закона. Всички етапи на Околовръстното трябва да вървят паралелно, а да не се работи на парче, за да може по най-бързия начин тези проекти да бъдат осъществени" - каза Зюмбилев.