Кметът на Ловеч Корнелия Маринова поздрави жителите и участниците във Великденския празник на село Малиново, където на 17 април вечерта отбелязаха Светлий понеделник, денят след Великден, информираха от пресцентъра на община Ловеч. Концертът бе организиран от кметството и настоятелството на местното читалище "Събуждане – 1927 г.“

Пред жителите в препълнения салон Корнелия Маринова каза: "Радвам се, че отново сме заедно, благодаря за красивите цветя, с които ме посрещнахте. От днес започва Светлата седмица, защото се слави Възкресението на Христос и Божията майка. Славим плодородието и възраждането на природата. Неслучайно червеното яйце и козунакът са важни символи – на живота и на тялото на Христос. Всичкото това е българската традиция и тя ни обединява. Пожелавам ви да бъдете здрави, силни и сплотени.“

Кметът Корнелия Маринова обяви, че подарява 100 козунаци и 100 писани яйца на празнуващите, осигурени от Община Ловеч и приятели. Първият козунак и яйце получи малка самодейка.

Припомняме, че преди 20 дни кметът Корнелия Маринова участва и във вечеря ифтар в село Малиново, така че етническият модел на селото е уникален и устойчив във времето.

Местният кмет Ибрахим Абдиев също поздрави жителите с празника и пожела "сили и смирение, което ни прави щастливи за пътя напред“. Празникът, който една година бе отложен заради пандемията, сега се провежда за седми път.

В салона имаше още изложба от конкурс за великденски яйца и козунаци, а на изпълнението на гостуващия известен певец Райко Кирилов се изви и празнично хоро.

В художествената програма участваха още фолклорната група на Малиново с ръководител Николай Недялков, детска танцова формация от читалището в Дебнево и певицата Роза Чакърова.