Кметът на Стара Загора Живко Тодоров поздрави ректора на Тракийския университет проф. Добри Ярков за началото на втория му мандат като ректор на старозагорската Алма Матер, съобщиха за "Фокус" от Община Стара Загора. Градоначалникът поднесе своите поздравления за преизбирането на проф. Ярков, както и за усилената работа до момента на него и неговия екип за утвърждаването на висшето учебно заведение като лидер сред най-авторитетните университети в страната.

"Нашите две институции работят много добре, в синхрон и колаборация вървим заедно напред.  Това, към което заедно се стремим, е да задържим младите хора в града и региона, давайки им перспективи за живеене, учене, създаване на семейство и професионално развитие. Те са бъдещето, те пишат историята“, подчерта проф. Ярков и добави, че Тракийски университет е в готовност да подпомогне икономическата трансформация на региона и преминаването към нисковъглеродна икономика.

В рамките на визитата кметът Тодоров разгледа и новоизградения Академичен информационен център, в който се помещава централната университетска библиотека, като остана впечатлен от просторните и модерно оборудвани читални, пространствата за срещи и конференции. В края на срещата проф. Ярков подари на госта си книгата "Началото“ с автор проф. Димитър Динев, която разказва за историята на висшето образование в Стара Загора и построяването на корпусите на Тракийски университет. 

Рени АТАНАСОВА