От Министерство на образованието и науката започват проверка по случая с Тракийския университет, за който ви информирахме.

Припомняме, че на 12 април 2023 г. на официалния сайт на Тракийски университет - Стара Загора изненадващо се появи покана, с която на 15 май 2023 г. (понеделник) от 10.00 часа в Аудитория №1 на Медицински факултет се свиква заседание на Общото събрание на Тракийски университет при дневен ред за предсрочно прекратяване на мандата на ректора – проф. д-р Добри Ярков и за нов избор на ректор на висшето училище.

Може би за широката общественост нямаше да бъде изненада, ако на това общо събрание се бяха подготвили и внесли програми за управление на повече кандидати за престижния и влиятелен пост, но единствена заявка да бъде избран за ректор за нов 4-годишен мандат, беше направена от самия ректор, чийто мандат беше предсрочно прекратен и то, по негова инициатива. 

След запитване от страна на "Фокус" от МОН получихме следния отговор:

"В Министерство на образованието и науката е получено препис-извлечение на протокол от решение на Контролния съвет при Тракийски университет във връзка със законосъобразността на проведения избор за Ректор. МОН ще даде коментар след като експертите се запознаят подробно с документа".

Кореспондент на медията ни се свърза с висшето учебно заведение, но оттам все още няма коментар. 

"Фокус" продължава да следи темата.