На 13 ноември, преди ден и две седмици, се заклех като кмет на Варна и заварих община с тежко наследство. Това вероятно не е изненада за никого. Всички очаквахме положението да е сложно, но не предполагах, че падението на предишното управление може да е толкова голямо. Това написа във Фейсбук кметът на Варна Благомир Коцев.

Ето цялата му публикация:

Ето само някои от абсурдите, с които се сблъсках:

- Започвам с кабинета, който заварих. Мръсен, вехт, миришещ лошо и с надрани стени. Портретът на Левски беше закачен зад вратата. Сега виси срещу мен на почетно място. Българите обичаме дома си най-много след семейството. А неподдържаният дом говори за липса на уважение. За объркани ценности, нехайство и нихилизъм. Или като минимум, за това, че в него не се живее. Което в случая на кметския кабинет също не е изненада за никого.

- Но нека продължа по същество. Община Варна беше оставена само с една фирма за зимно поддържане - за район "Аспарухово"! Подчертавам - една фирма за един от районите на Варна. Варна има 5 района. Останалите четири са били оставени без зимно поддържане. Въпреки това, градът при две последователни природни бедствия остана проходим и в нормално състояние - това ми пишете самите вие, варненци. Да, с участието на доброволци, но разчистен. С общи усилия. За което съм признателен на всеки гражданин, който се включи.

- Успоредно с това Варна беше оставена без гориво за градския си транспорт. Но автобусите не спряха! Градът беше оставен и без заплати за шофьорите на автобусите, но те все пак получиха заплати! Без Акт 16 на 60-те зарядни станции за електрическите автобуси 10 дни преди края на проект за 84 млн. лв. Може би нарочно – за да се провалим. Но зарядните станции вече имат Акт 16, а документите от София донесох собственоръчно, защото държах да съм лично ангажиран и защото съответните органи не желаеха да ги дадат на друг, освен на мен. Такова доверие имат държавните органи в досегашното ръководство на тази община.

- Община Варна не е кандидатствала за 40 млн. лв. за индустриална зона - нямала била готови терени. Това ще оставя без коментар. Но не и без последствия.

- Община Варна беше на път да остане без коледна украса. Но тя вече е поставена. Дори свети! Защото нас не ни мързи.

- Утре ще се занимавам с проекти (ремонти на улици и кръстовища) за над 60 млн. лв., поставени под риск от редица безотговорни хора, които вече не управляват Варна.

- До края на седмицата имаме ново предизвикателство. Общината трябва да предостави готови проекти за 100 милиона лева за финансиране през 2024 г. Питам варненци дали според вас администрацията има проектна готовност да поеме 100 милиона лева инвестиции за модернизирането на Варна? Въпросът е риторичен. Няма.

Преди 3 дни потърсих в Общината готови проекти с разрешително за строеж, за да им осигуря 16 милиона лева от държавния бюджет за финансиране през 2024 г. Знаете ли колко такива намерих? Три! За 16 милиона лева. А на нас ни трябват проекти за 100. До края на седмицата. Единственият такъв, който има готовност да кандидатства е проектът за библиотеката, остойностен приблизително от общината за около 60 милиона лева. Но за това ще ви говоря следващия път.

Уверявам ви, че нищо не може да ме отклони от върховенството на закона, интереса на хората на Варна и твърдата ми решимост да ви разкажа какво се е случвало с Варна в последните 10 години. Ще осветля и всички замесени лица.

Но сега, в този момент, Общината се бори да нормализира обстановката във всички райони след бурите. Работим и за вилните зони и селата, защото и там живеят варненци. Дал съм срок до утре всички фирми и екипи да се справим с щетите от бурите и ще обявим край на бедственото положение.

Ще трябва да се преборим и с подготвянето на проектите за финансиране. Очаквам, че ще ни се наложи да работим денонощно, за да наваксаме онова, което не е било вършено усърдно в продължение на години.

Когато приключим тези две жизненоважни за Варна задачи, ще обявя приемен ден и брифинг, за да информирам варненци какво намерихме в папките. И кои са главните герои.

Тогава ще обявя и ревизията - на кои звена и в какви срокове. Знам, че е време.

Но по-спешно нещо от подсигуряване на сигурността на хората, парите за града и нормалния живот на варненци за 2024 г. в този момент няма. Сроковете ни са съвсем къси, а съдействащите хора - малко.За мен и екипа вашата подкрепа е силен мотиватор да се справим навреме с тези неотложни задачи. Другото – скоро, но не сега.