Кметът на Варна Иван Портних подписа днес Колективен трудов договор в сферата на културата. Заедно с него подписи положиха и председателят на Регионалния съвет на КНСБ Анна Ковачева, и председателят на регионалния съюз на КТ "Подкрепа" Васил Василев, предаде репортер на "Фокус".

Договорът урежда на равноправна основа трудовите и осигурителни отношения на работниците и служителите в сферата на културата, работещи в общинските културни институти във Варна - Регионалният исторически музей, Регионалната библиотека "Пенчо Славейков" и Градската художествена галерия "Борис Георгиев".

Той предвижда средства за повишаване на професионалната квалификация на работниците и служителите, както и за докторски дисертации, специализации, езикови курсове и т.н. Договорено е допълнително месечно възнаграждение за придобит трудов стаж и опит, не по-малко от 1.1% върху основното трудово възнаграждение. Увеличени са допълнителните средства за образователна степен "Доктор" в размер на 250 лева и "Доктор на науките", в размер на 300 лева. Предвидени са допълнителни обезщетения от 2 брутни заплати при пенсиониране или прекратяване на правоотношенията. Договорено е и заплащане на допълнително трудово възнаграждение в размер на не по-малък от 0,15 на сто от минималната работна заплата за час положен нощен труд.