В Кюстендил беше открит Международния фестивал за класическа китара "Академик Марин Големинов“, предаде репортер на "Фокус“. В голямата зала на читалище "Братство“ беше даден старт на музикалния форум.

Официални гости на събитието бяха кметът на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов, областният управител инж. Александър Пандурски, председателят на Общински съвет - Кюстендил Димитър Велинов, зам. кметовете на Кюстендил Кристиян Иванчов и  Росица Плачкова, началникът на отдел "Култура и духовно развитие“ към Община Кюстендил Емануела Дюлгерска.

"За мен е истинско удоволствие да открия Международния конкурс за класическа китара, защото когато говорим за музикални инструменти, за мен най-високо в йерархията е класическата китара. Надявам се, както винаги, да се получи един прекрасен фестивал. Той има една голяма добавена стойност за нашия град“, каза Огнян Атанасов.

"Почти няма други читалищни събития в България, които да имат такава дълга продължителност и такова внимание от обществеността към тях. Прави чест на Община Кюстендил, че под неин патронаж се провежда този фестивал. Мисля, че този фестивал ще продължи и за в бъдеще да носи радост не само на Кюстендил и региона, но и на цяла България“, каза Стоян Денчев, почетен председател на Съюза на народните читалища в България.

Художествен директор на конкурса е Иван Андонов, който приветства всички гости, участници, членове на журито, както и изпълнителите, които в следващите дни  ще завладеят кюстендилската публика с виртуозни музикални изпълнения.