Славещият се из цяла България с ягодите си град Кричим кани на традиционния вече фестивал на вкусния червен плод. Той се провежда за втора поредна година. Истинска  "Алея на ягодите“ са създали организатори в центъра на града. 

Най-големите полета с български ягоди у нас се намират край Кричим. 

Златан Караиванов отглежда 20 декара. Въпреки че тази година ягодите узрели с 20 дни по-рано и добивите са по-големи, природата не била особено благосклонна към насажденията на полето.

"Заради дъждовете около 50-60% за загубите от реколтата през тази година", каза пред NOVA Златан Караиванов, ягодопроизводител.

Първата реколта, която излязла, била на цена от 5 лева за килограм. Но заради вноса от Гърция и насищането на пазара с ранни ягоди изкупните цени тръгнали надолу.

"В момента ягодата се взима от място около 2.40 до 2.60, 2.70 лева, в зависимост от качеството е нейната цена", каза Караиванов.

Според земеделския производител цената на ягодите тази година няма да спадне драстично. Прогнозира, че понижението няма да е повече от 20 до 50 стотинки за килограм, тъй като разходите за производство са скочили в пъти. Най-много плащат на берачите по 50 лева на ден на човек.

"Виждал съм търговци, които прехвърлят гръцката ягода в български щайги и я продават за българска", коментира земеделският производител Ангел Гегов.

От полето до магазините ценовият марж расте и на щанда цената скача отново. Проверката по пазарите в Пловдив установи, че килограмът на ягодите в момента е между 5 и 6.50 лева.

В Кричим ягодите са основно препитание за над 200 семейства, обяснява кметът на града.

"Кричим като цяло е позициониран като портата към Родопите. Така че в полите на планината се образува като долина на ягодата. Общо около 1100 декара са  тук ягодовите насаждения , което никак не е малко. Мислим да го създадем като една традиция.", каза кметът на Кричим Атанас Калчев.

Тази година фестивалът на ягодата ще продължи два дни.