Не е ясно какво пише в заповедта на областния управител Марио Смърков, с която отмени моята заповед. Това стана ясно от думите на бившия губернатор на Варна Благомир Коцев. Той бе един от множеството хора, които днес протестираха пред сградата на Областната администрация в морския град. Причината за тяхното недоволство бе отмяната на забраната за движение на коли в Крайбрежната алея на града, издадена точно от Коцев, предаде репортер на "Фокус".

Казусът вече е много заплетен, защото с отмяната на неговата заповед "топката" вече у кмета на Община Варна Иван Портних, който в 14-дневен срок от отмяната на това решение, трябва да отсече - дали пуска коли по Крайбрежната алея или ще издаде своя забрана за това.

Припомняме, че миналия четвъртък Смърков свика част от варненските медии и разкри, че отменя заповедта на Коцев, тъй като Крайбрежната алея е улица и такава забрана не е в компетенциите на губернатора.

От тогава страстите се разгоряха. Хората скочиха срещу решението за коли край морето. Други, с бизнеси там, пък опонираха, че ветото за МПС им се вреди на работата.

Така се стигна до момента днес сутринта - малко след 11 часа, когато областния управител Марио Смърков оповести, че подава оставка.

Това обаче не спря хора да протестират по-късно - в 17:30 часа, пред сградата на Областната управа.

Сред тях бе и бившия губернатор Коцев, който допълни още, че не е ясно какво следва от тук нататък, тъй като никой не може да види точно какво пише и заради какво е отменена неговата заповед.

Сред протестиращите имаше и обикновени жители на града, и представители на различни политически формации. От Продължаваме Промяната заявиха пред репортер на "Фокус", че не очакват кмета Портних да въведе отново забрана за движение на автомобили по Крайбрежната алея.

Към момента и от общинската администрация не са оповестили какво смятат и как смятат да действат.

Това до води до патова ситуация, тъй като не е ясно, след изтичането на 14-дневния срок по отмяната на заповедта на бившия губернатор, какво ще стане на алеята, и дали тя изобщо е алея или улица, дали отново хора и коли ще се разминават опасно близко и прочие.   

Десетките протестиращи днес обаче са категорични, че такова нещо - коли и пешеходци, мотори и велосипедисти, и майки с колички да слаломират по между си не са виждали никъде по света.

И мъже, и жени, и от всякакъв социален статус, и млади, и възрастни, настояват за решение, което да гарантира живота и здравето на варненци и гостите на града, и Крайбрежната алея да се превърне в едно безопасно и красиво кътче на Варна, което всички заслужават.