Строителството на градската железница в Пловдив може започне реално най-рано в края на 2025 година. До тогава трябва да приключи проектирането и отчуждителните процедури. Това съобщи ръководителят на проекта от страна на НКЖИ инж. Иван Бакалски след работната среща при областния управител. В съвещанието участваха областният управител Ангел Стоев, представители на общините Пловдив, Асеновград, "Марица“, "Родопи“ и Куклен, както и представители на Сдружение "Бизнесът за Пловдив“ и на "Тракия икономическа зона“, предаде репортер на "Фокус".

Техническата спецификация на проекта за новия железен път между гара Пловдив и гара Филипово е почти готова за съгласуване с община Пловдив. Паралелно с това НКЖИ готви документацията за избор на изпълнител на техническия проект и подробните устройствени планове. 

В рамките на града е уточнено да има три спирки: при кръстовището с бул. "Пещерско шосе", при кръстовището с бул. "Шести септември", като не е уточнено преди или след него заради обструкции от община Пловдив, след бул. "България", отчитайки намерението на градската администрация да се направи нов мост, уточни областният управител Ангел Стоев

Другата разлика с идейния проект е, че железопътната линия ще бъде двупътна, посочи инж. Бакалски. 

Прогнозата е отчуждителните процедури да продължат около две години и половина. Повечето от имотите са собственост на община Пловдив, което е предимство. В момента, в който са готови по-голяма част от техническите изпълнения, същият изпълнител веднага ще започне да изработва подробните устройствени планове, така че процесът да върви паралелно. 

Самото проектиране ще се изпълнява до края на 2024 година, отчуждителните процедури трябва да приключат до края на 2025 г. и след това ще започне реалното строителство. 

Разговорите за втория ринг, външния, тепърва предстоят за започнат. "Не трябва да чакаме, защото те касаят също проектиране, отчуждения, изграждане на жп инфраструктура и съответните спирки по тези трасета, които ще рехабилитираме. Рехабилитацията е едната част от проекта, другата е да направим спирки, които отговарят на всички наши и европейски норми. Отделно, общините трябва да планират в своите планове довеждаща инфраструктура до спирките, защото ние може да направим спирка в полето, но
довеждащата инфраструктура трябва да се изпълни от общините. Ние строим жп инфраструктура" - коментира инж. Бакалски.

По-нататък във времето ще има директни срещи между НКЖИ и всяка община, за да се изясни в конкретика основните нужди на съответната община от една страна, а от друга - държавното дружество да планира бъдещото развитие на втория етап на градската железница. Идеята е всяка община на своята територия да направи предложения към НКЖИ, за да може държавното дружество да включи тези участъци в 5-годишната си програма за поддържане и рехабилитация.

Бакалски посочи като пример направленията Филипово - Съединение и Филипово – гара Труд, за да могат тези жп връзки да бъдат заложени за реконструкция или рехабилитация в средносрочно бъдеще и впоследствие да бъдат основно ползвани за нуждите на градската железница.

Прекият диалог между НКЖИ и общините трябва да се проведе преди 15 юни, тъй като тогава се предвижда следващо съвещание в областната управа. "Въпросът е да съчетаем държавните пари с местните интереси", отбеляза областният управител Ангел Стоев.

Подробности гледайте в прикаченото видео!