Кой не е чувал за филма "Топло", кой не го е гледал?! Но дали знае, че Варна има някаква връзка, макар и индиректна, с култовата хумористична кинолента?

И в морския град, и в София (където е заснет филма) има жилищни кооперации с едно и също име. Сградите са строени по царско време и са украсени с орелефи на Мадарския конник.

Във Варна кооперацията се намира на улица "Македония“, а в столицата – на ул. "Уилям Гладстон“. Но и двете се казват "Цар Крум", и се намират в централната част на градовете.

Орелефът на сградата в морската ни столица е в пъти по-голям от този на кооперацията в София. А и двете жилищни сгради са в различен архитектурен стил.

В столицата феновете на филма (в ролите на лентата влизат незабравимите Наум Шопов, Константин Коцев, Георги Черкелов, Татяна Лолова, Григор Вачков, Стефан Данаилов, Тодор Колев и др.) обаче трудно могат да разпознаят сградата, минавайки край нея. Във филма отпред е поставена статуята на Атлас. Скулптурата за кинолентата е бутафорна. Изваяна е от художниците в Бояна, после е пренесена и монтирана върху един от прозорците на мазето, който е допълнително прикрит. А след края на снимките просто е разрушена. Идеята за Атласа обаче идва от реално съществуваща идентична фигура на столична кооперация на "Будапеща" 23, която стои там и до днес. Избират го, защото е емблематичен и веднага предизвиква асоциации с истинската сграда. Там обаче снимачен екип не е стъпвал. Когато художниците на филма издирват място за снимките, те търсят нещо конкретно - голямо и широко стълбище, на което по сценарий в края на филма героите ще извият хоро. Така се спират на "Хан Крум".

Във Варна - където е по-големия орелеф на Мадарския конник, изваяната красота е дело на известния Кирил Шиваров. Той е роден на 15 юли 1887 г. в морския град. Учи в Художественото училище за приложни изкуства в Прага, а през 1925 – 1929 г. специализира в Художествената академия във Виена при проф. Едмунд Хелмер. През май 1917 г. става първият български автор, който открива самостоятелна скулптурна изложба в България. В морската столица се намират множество от неговите произведения: фонтанът на сирените в Морската градина, Вечните стражи от Арката на Осми Приморски полк, Аспаруховият войн в парка на "Аспарухов вал“, декорацията на Икономическия университет (тогава Търговска гимназия). Негови са и фигурите над сградата на бившето данъчно (сега "Опера билдинг“), паметникът на Отец Паисий в Алеята на Възрожденците в Морската градина, паметникът на граничаря, украсата на сградата на Аквариума и украси на множество сгради, сега паметници на културата.

Възможно е и орелефът на сградата в София да е негово дело, тъй като от 1928 г. Кирил Шиваров живее в столицата. Всеки жител и гост на София е виждал неговото творчество – скулптурите, украсяващи сградите на БНБ, Народният театър "Иван Вазов“, Софийската градска библиотека, Съдебната палата, Министерството на благоустройството и др. Може би най-известните му произведения са статуите на братя Евлоги и Христо Георгиеви пред Софийския университет, както и лъвската фигура на паметника Шипка. Кирил Шиваров умира на 26 март 1938 г. в София при падането по работата на капител за сградата на Съдебната палата. На 29 декември 2015 г. е открит паметник на скулптора в градинката "Севастопол“ във Варна.