Пролетта настъпва. Със затоплянето на времето овощните видове излизат от принудителния зимен покой. Този процес е по-масов при костилковите видове. Моментната картина с плодовите насаждения обобщава пред "Фокус“ зам.-директорът на Института по земеделие в Кюстендил доц. д-р Димитър Сотиров. По думите му овощните дървета в региона са презимували нормално.

По думите на експерта състоянието на овошките е много добро след презимуването. "В момента сме в средата на месец март. Стопаните имаха притеснение поради топлото време през месеците декември и януари, когато имаше температури около, а и над 20 градуса. Хората се опасяваха, че дърветата ще влязат преждевременно в развитие и след това да се получи измръзване, но това не се случи“, коментира Сотиров.

На този етап няма щети по дърветата. Експертът даде нагледен пример с цъфтеж на джанка, която в региона първа цъфти, но до момента няма поражения от студа.

Овощните дървета вече са натрупали необходимата температурна сума и в момента са в принудителен покой, но затоплянето на времето, над 10 градуса за повече от 10 дни, ще доведе до масов цъфтеж при черешата, която е една от най-традиционните култури за региона.

"В последните години сланите при нас се случват около средата на месец април – 13 – 20 април, тогава вече може да се очакват поражения при овощните култури, но към настоящия момент сме спокойни“, допълни Сотиров.

Той изрази надежда, че падането на късните слани може и да се размине тази година, защото в планините около Кюстендил снегът е малко и може и да не се задържи до месец април.  

Констатацията на специалистите е, че валежите до момента не са били достатъчни. Двуметровият слой в почвата не е запасен. Надеждата е, че това ще се случи по време на пролетните валежи.

Венцеслав ИЛЧЕВ