Демонстрация за вземане и анализ на водни проби от река Павликенска направиха пред ученици от Павликени експерти от РИОСВ – Велико Търново. Инициативата е посветена на Световния ден на водата – 22 март, предаде кореспондент на "Фокус“. В проявата се включиха деветокласници от СУ "Бачо Киро“ - Павликени.

Демонстрацията се проведе на моста на река Павликенска до Младежкия парк. Експерти на РИОСВ и Регионална лаборатория – Велико Търново запознаха учениците с дейностите, свързани с контрола и мониторинга на качеството на повърхностните и отпадъчни води, действията при вземане на проби от воден обект с анализа на място и последващия анализ в лабораторни условия. Учениците имаха възможност да попълнят протокол за вземане на проба от води с резултатите от измерените на място показатели pH, разтворен кислород, наситеност с кислород, електропроводимост и температура на водата. Резултатите бяха сравнени с нормите в наредбата за характеризиране на повърхностите води. В беседата беше обърнато внимание на значението на водата за нашия живот, на източниците на замърсяване и нашия принос в нейното опазване.

Днес в Габрово предстои инициативата "Водата пее и танцува“. В нея ще участват ученици

от ПТГ "Д-р Никола Василиади“. Служителите на водната станция в града ще представят залата за управление и съоръженията за пречистване на отпадъчни води. Експерти на РИОСВ – Велико Търново ще отговарят на въпроси за състоянието на водите в региона. Музикална програма на ученици от същото училище ще допълни празника на водата.

Освен това ОУ "Св. Патриарх Евтимий“ във Велико Търново организира множество прояви за отбелязване на световния ден с ученици от подготвителен и начален етап – презентации, наблюдения, четене и експерименти, изработване на табла, постери, оцветяване на мандали, слушане на песни за водата и други. На 21 март ще се проведе открит урок за Деня на водата с ученици от IIIб клас на ОУ "Св. Патриарх Евтимий“. Интерактивното занимание ще съчетае презентация на експерт на РИОСВ и лапбук на тема: "Водата е живот“.

На 22 март експерти на РИОСВ ще проведат занятие, посветено на водата, с ученици от ОУ "Елин Пелин“ - село Първомайци.

Темата на Световния ден на водата през 2024 година е "Вода за мир“. Водата може да създаде мир или да предизвика конфликт. Когато водата е оскъдна или замърсена, или когато хората имат неравен или изобщо нямат достъп до водни ресурси, може да възникне напрежение между различни общности и държави. Недостигът на вода е нарастващ проблем на всеки континент, като най-силно засегнати са по-бедните общности. За изграждане на устойчивост срещу изменението на климата и за справедливо и устойчиво обслужване на нарастващото население, е необходим интегриран и приобщаващ подход, съсредоточен върху правата на човека и основан на солидни и надеждни данни за управлението на този ограничен ресурс.