Изнесен кабинет за консултиране и отказване от тютюнопушенето ще работи днес във Велико Търново, предаде кореспондент на "Фокус“. Инициативата е на експерти от Регионалната здравна инспекция в старата столица, а повод за нея е Световния ден без тютюнопушене, който отбелязваме днес – 31 май. Специалистите ще дават съвети на всички, които искат да прекратят вредния навик от 10:00 до 14:00 часа в МОЛ – Велико Търново.

На всеки посетител ще се прави оценка на нивото на тютюнева зависимост, ще се мерят и нивото на въглероден оксид в издишан въздух, както и показателите на белодробната функция на пушачите.

От РЗИ припомнят и, че в инспекцията има Кабинет за консултиране и отказване от тютюнопушенето, който приема посетители в понеделник, сряда и петък от 15:00 до 17:00 часа. Необходимо е предварително записване на тел. 062/ 614 351. Допълнителна информация за вредния навик и начините да се откажем от него можете да намерите и на интернет сайта на институцията.

"Тютюнопушенето е най-важната причина за заболяване и преждевременна смърт от редица хронични незаразни заболявания. Доказано е, че 80-90% от хроничните заболявания на дихателната ситема; 80-85% от белодробния рак; 30% от всички злокачествени заболявания и 25-43% от исхемичната болест на сърцето са пряко свързани с пушенето. Тютюнът е безкомпромисен "разрушител" на човешкото здраве, оказващ пагубни последици върху всички системи на организма“, напомнят още екпертите.

Луиза ТРАНЧЕВА