Световният ден без тютюнопушене отбелязваме на 31 май, припомнят от Регионалната здравна инспекция във Велико Търново. Началото е поставено през 1987 година от Световната здравна организация и от тогава до днес датата се почита в много държави по света, предаде кореспондент на "Фокус".

По традиция в днешния ден се подчертават рисковете за здравето, свързани с употребата на тютюн и се призовава за ефективна политика за намаляване на нивата на потребление. Фокусът на Световния ден без тютюнопушене през 2023-а е отглеждането на храни, а не тютюн с цел създаване на благоприятна и подкрепяща система за производство на култури и маркетинг, които да помогнат на фермерите да преминат от отглеждане на тютюн към алтернативни култури за препитание.

"Отглеждането на тютюн въздейства върху: здравето на селскостопанските работници; околната среда (употреба на пестициди, обезлесяване, загуба на биоразнообразие) и икономиката (продоволствена сигурност, изхранване, доходи, социални последици и други). Тютюнопушенето е поведенчески фактор с изключително неблагоприятни здравни последици.

Понастоящем тютюневите изделия предизвикват смъртта на 8 милиона души в света, което представлява около 18% от всички умирания. Четири основни групи хронични незаразни болести (сърдечно-съдови заболявания, рак, диабет и респираторни заболявания) са свързани с употребата на тютюн и остават водещи причини за смърт и инвалидност в Европа. Тютюнът предизвиква висока степен на зависимост (физическа и психическа) в много от своите потребители, което затруднява отказът им от пушене. Никотинът в тютюна е определен като по-мощен наркотик отколкото хероина, кокаина, алкохола и марихуаната", обясняват от РЗИ.

"Ако сте пушач, сложете началото на отказа или опитайте отново. Повярвайте, Вие можете да откажете цигарите! Ако не можете сами да откажете цигарите, заповядайте в Кабинета за консултиране и отказване от тютюнопушене в РЗИ – Велико Търново, ул. "Никола Габровски“ №23“, призовават от здравната инспекция в старата столица.

Във връзка със Световния ден без тютюнопушене те планират открито ателие за рисуване по темата "Децата независими от тютюна“. То ще се проведе на 3 юни /събота/ от 11:00 до 12:00 часа в парк "Ксилифор“.

Луиза ТРАНЧЕВА