Как безопасно да сърфират в интернет учат деца от Велико Търново и региона. Кампанията "Пази детето в интернет“, която достигна и до старата столица, ще обхване над 1200 малчугани и младежи от областта, предаде кореспондент на "Фокус“. Основният лектор в откритите уроци, които се провеждат в различни училища, е киберспециалистът Явор Колев. Днес той говори с деца от Търново, а утре предстоят дискусии с техни връстници от Павликени и Полски Тръмбеш. Срещите започват с 10-минутен клип, изготвен от Европол и ГДБОП, след което децата гледат и презентация за основните престъпления в интернет и най-опасното от тях – сексуалното изнудване.

"Обикаляме в цялата страна, защото интернет е навсякъде. Всяко едно дете, без значение от къде е, е с устройство в ръката и то е потенциална жертва на киберпрестъпление. Много от децата, които срещаме, са били обект на такъв интерес, но са знаели как да реагират. Разбира се, не детайлно, но са занели "трябва да го блокирам“, така отговарят повечето“, обяснява още специалистът.

Опитите за посегателство започват най-често в социалните мрежи – в приложенията им за комуникация, с един напълно обикновен разговор. Все по-чести са случаите, в които престъпниците се свързват с младежите в игрови платформи – чрез техните общи и индивидуални чатове.

"Когато станат обект на престъпление, децата веднага трябва да споделят с родителите си. След което, с родителите, да запазят водената комуникация на скрийнщотове и ако родителите преценят, че случаят е сериозен, трябва да се подаде сигнал в полицията, от където да започнат разследване“, допълва Колев, като подчертава, че семейството, учителите и училищните психолози са хората, които първо могат да помогнат на децата – и в превенцията, и при установяване на престъпление.

"Родителят трябва постоянно да знае какво прави детето му. Не трябва да се успокоява с това, че то е в другата стая с телефона или пред компютъра, защото тогава детето може прави снимки, с които да бъде изнудвано или чрез тях да се стигне до улицата, където може да бъде злоупотребено с него“, предупреждава Явор Колев.

Насилниците обикновено са мъже, в 95% от случаите, на възраст от 25 до около 50 години, със среден или висок социален статус. Основно са самотноживеещи, но има и такива със семейства, дори и с деца. Те често търсят професии, при които се работи с малчугани и младежи.

Жертвите предимно са деца на възраст от 4 до 7 клас.

Според киберспециалистът проблемът не трябва да се решава с кампании, а да му се обърне по-сериозно внимание – той да стане част от училищните програми, за да могат децата да са запознати с него от най-ранна възраст.

Луиза ТРАНЧЕВА