Първият чартърен полет за зимния сезон кацна на летище "Пловдив". 151 пътници пристигнаха в 15:10 часа с авиокомпания JET2 от Белфаст. Ирландските туристи ще посрещнат празниците на зимните ни курорти. От 29 декември започват чартърните полети от Измир и Анталия до Пловдив с авиокомпания SunExpress.

От миналата седмица пристигат и много английски туристи с новата авиолиния от Манчестър. Продължават и полетите до Лондон.

"За тази зима полетите, които са свързани със зимните курорти, стават повече в сравнение с миналия сезон, когато съществуваше единствено авиолинията от Белфаст. Капацитетът на летището е да обслужва 1 милион пътници годишно. До момента имаме 230 хиляди пътници за последната година и работим в насока да ги увеличим", заяви председателят на Съвета на директорите на летище "Пловдив" Дойчин Ангелов.

Той припомни, че за откриване на нови авиолинии са необходими стимули и облекчения за авиокомпаниите и подкрепа от Фонда за развитие на летище Пловдив. В последния месец се наблюдава повишен интерес от страна на кметовете на общини, които имат намерение да станат членове на Фонда.

Броят на полетите за последната една година е чувствително увеличен, като в момента Фондът за развитие на летище "Пловдив" преговаря за разкриване на нови линии до градове в Германия и атрактивни дестинации до Италия и Испания.