Варненската художничка Дора Драгнева, която в последните години упорито изследва богатството на цветовете, представя най-новите си творби от 7март в Градската художествена галерия "Борис Георгиев“. В платната живопис, изпълнена с акрилни бои, които ще видим сега, тя сблъсква контрастни гами и прави смели съчетания, в които се чете ясно радостта от живота. Изложбата носи виталността на пролетните енергии, превъплътени в абстрактни композиции.

Дора Драгнева изминава дълъг и впечатляващ път от строителното инженерство до абстрактната живопис. Ключов момент се оказва срещата й с китайската калиграфия през 1997 г. След рисуването с туш идва увлечението по приложното изкуство.

През 1999 г. Дора подрежда изложба от авторски килими уникати в галерия "Артеа“ във Варна. Нейните тъкани са модерен поглед към традиционната геометричност на чипровските и котленските килими. Килимите й се появяват на изложение на приложните изкуства в Пловдив и грабват сърцата на дипломати и колекционери от Европа, в чиито домове са и досега.

Следващ етап от творческото израстване на Дора Драгнева започва през 2015 г., когато тя се посвещава на работата с акварела. Изучава техниката на Стивън Кронин и създава изящни пейзажи, които стават част от  колекциите на ценители в България, Германия, Канада.

През 2020 г. варненката посещава Световното мебелно изложение IMM в Кьолн. Там се случва голямото преобразяване в нейния творчески подход. 

Вижда абстрактната живопис в нейната най-благоприятна среда – интериорана съвременния дом – и тя става нейната нова и голяма любов. Започва даекспериментира с различни акрилни техники и така се появяват сегашните йкартини, в които търси модерното, нестандартно излъчване.

Вдъхновена е от огромните възможности, които предоставя на един художник работата с акрил върху платно. Запалена е по безкрайните вариации на техниките при изливането на боите, в които се усъвършенства. В платната на ДораДрагнева зрителите ще усетят живописната импулсивност и пластическотовъздействие на абстрактния експресионизъм.

Винаги отбелязва подкрепата на семейството и приятелите си, които отдадено й помагат да работи в сферата на изкуството. Картини на варненската авторка са притежание на колекционери от България, Турция, Германия, Канада.

Това е третата самостоятелна изложба живопис на Дора Драгнева след  представянията и в галерия “ЮКА" през 2021 и Зона “Нира Арт" през 2022 г.