Междуведомствена комисия е издала още през ноември 2020 г. констативен протокол със седем задължителни предписания относно самосрутилата се днес къща на ул. "Васил Кънчев" 2 в Стария Пловдив, научи Plovdiv24.bg.

Тя е част от групов паметник на културата и затова при обследването са участвали главният архитект на район "Централен", представители на НИНКН и Инспектората на Министерство на културата. 

Комисията е предложила да се извърши демонтиране на сградата с последваща реконструкция по автентични данни. 

В предписанието се указва собственикът на сградата да изготви и представи в НИНКН - МК пълно архитектурно заснемане, придружено с графична част - планове, разрези, фасади детайли и/или шаблони, текстова част и фотодокументация, които като обем и съдържание са достатъчни за последващо изпълнение на пълна реконструкция на сградата. 

Специално внимание се обръща при проучване на сградата да се изследват и документират следите от оригиналния цвят/цветове и декорация по фасадите и в интериорите; оригиналните елементи и фрагменти от сградата. Изисква се в документацията към архитектурното заснемане да се дадат специални указания кои от тях да се запазят при демонтиране. В заснемането е трябвало да се включат дървените колони на портика с базите, декоративните тавани и парапети; профили на дограма, вратите с касите, профили покрай щата на таваните.

Комисията нарежда при разработване на инвестиционния проект да се предвиди възстановяване на автентичния архитектурен образ на сградата, включващ  декоративни орнаменти от интериора и от екстериора и дограмата в обем и съдържание съгласно Наредба № 4 от 21 декември 2016 г. за обхвата и съдържанието на документации за извършване на консервационно-реставрационни дейности на недвижими културни ценности. 

Изрично се казва, че демонтажът на сградата може да се извърши само след извършване на гореизброените дейности и след като се представят в район "Централен плановете за безопасност и здраве, за управление на строителните отпадъци и за организация на движението. 

Предписва се на базата на архитектурното заснемане да се изготви проект за пълна реконструкция на сградата и да се внесе за съгласуване в НИНКН, а в срок от 14 дни след съгласуването с института - документацията да се внесе в район "Централен" за одобряване.

Според Закона за културното наследство органът, който следи дали се изпълняват издадените предписания, е Инспекторатът на МК и самият НИНКН, чийто настоящ  директор към датата на издаване на констативния протокол е бил главен архитект на район "Централен".

По по неофициална информация тогавашен собственик на къщата е дружеството "Пълдин туринвест", в което Община Пловдив апортира десетки атрактивни имоти в Стария град. Неотдавна обаче къщата е преминала в други ръце.  Администрацията на "Централен" не знае кой е той и го издирва.