Ново ръководство пое студентският клуб "Финанси" към едноименната катедра на Икономическия университет във Варна. След изключително успешния мандат предишното ръководство на клуба предаде щафетата на Йосиф Николов (председател), Гивезка Генчева, Даниела Атанасова и Дамян Веселинов (зам.-председатели), научи "Фокус".

Основан през 2012 г., клуб “Финанси" предоставя на студентите от ИУ – Варна приятелска среда за дискусия на интересни теми в областта на финансите и инвестициите, възможност за организиране на различни събития, реална връзка с бизнеса и т.н. Зад гърба си клубът има широко портфолио от различни събития под формата на национални конкурси и състезания, кариерни форуми, отворени лекции и обучения с експерти от бизнеса и академичните среди. 

През летния семестър на учебната 2022/23 г. клуб "Финанси" отново организира и се включи активно в редица събития, сред които: срещи с "УниКредит Булбанк“, стратегически партньор на ИУ-Варна. Първото събитие беше посветено на възможностите за реализация в банката и стажантските програми, които тя предлага. Във втората среща гостите от УниКредит (сред които и регионалният директор г-н Христо Рафаилов) представиха презентация на тема "Намираме ли се в началото на следваща финансова криза?“, след която студентите, разделени на два екипа, изказаха своето мнение по въпроса, при което се сформира интересен и ползотворен дебат.

Финасова викторина по повод "Световната седмица на парите“. Събитието беше организирано съвместно от катедра "Финанси", сектор "Проекти" и Джуниър Ачийвмент-България. Седем от десетимата призьори във викторината бяха членове на клуба - достойно представяне, което затвърждава впечатлението, че едни от най-талантливите студенти са част от клуб "Финанси".

Посещение на Българската финтех асоциация в ИУ-Варна. По покана на гл.ас.д-р Пламен Джапаров, координатор на клуба с катедра "Финанси", гости на ИУ-Варна бяха Георги Пенев – директор на Българската финтех асоциация, както и други видни преставители на финтех сферата у нас - от Iris Solutions, Paysafe, Credissimo, iCard. След основното събитие под формата на панелна дискусия между гостите, студентите от клуба взеха участие и в коктейла, организиран от асоциацията, провеждайки разговори с гостите на различни теми.

Среща с Immedis - най-бързо развиващият се бизнес в групата на компанията CluneTech. Специален гост от компанията бе Петър Чавгов – мениджър в Immedis, който запозна присъстващите с Payroll и ролята му в Tech индустрията. По време на срещата на студентите от клуб "Финанси“ бяха представени и възможности за реализация в компанията.

Онлайн дискусия с лектор от Binance - най-голямата крипто борса в света. В последното събитие за семестъра специален гост на клуба беше Веселин Георгиев от Binance, представил лекция на тема "An Intro to Crypto Fundamentals". Студентите бяха запознати с основите на криптовалутите и блокчейн технологията, след което имаха възможност да зададат своите въпроси, потапяйки се още по-дълбоко в необятната крипто-материя.

Новото ръководство на клуба поема ангажимента през следващата учебна година интересните събития и срещи с практиката да продължат. В началото на семестъра ще бъде инициирана и кампания за привличане на нови членове.