Делото за присъдата на Иво Даскалов, известен като Иво Лудия, е насрочено за четвъртък в Апелативния съд в Пловдив. Подсъдимият обжалва присъдата си от 10 години лишаване от свобода, произнесена на 3 октомври 2022 г. от Пловдивския окръжен съд, след като 48-годишният пловдивчанин се призна за виновен по обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост на трима мъже, предаде репортер на "Фокус"

На 2 май 2021 година Иво Даскалов празнувал Великден със свои познати в село Бойково. Въпреки че през деня употребил алкохол, към 21.30 вечерта седнал зад волана на БМВ Х5 и с двама познати потеглил към Пловдив. На Околовръстното, движейки се със 180 км в час, предприел изпреварване. Навлязъл в лентата за насрещното движение, не могъл да се върне в своята пътна лента и се блъснал челно в идващо насреща БМВ 730 Д. Вследствие на удара на място загинали трима души - водачът на втората кола Н. И. (на 43 години), както и двамата пътници в автомобила на Лудия, на 36 и 38 години. Безспорно установено е, че тежкият пътен инцидент е извършен в пияно състояние -  Даскалов шофирал с 2,17 промила алкохол в кръвта. 

Случаят е особено тежък, поради което за причиняване на смърт по непредпазливост на повече от едно лице Иво Даскалов е осъден на 10 години лишаване от свобода. Лишен е от правото да управлява моторно превозно средство за срок от 12 години.

Производството пред първата инстанция е проведено по реда на съкратеното съдебно следствие. Подсъдимият е направил признание на фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт и е изразил съгласие да не се събират доказателства за тези факти, а наказанието му е редуцирано с 1/3. Настоящото дело е образувано по протест на прокуратурата и жалби на подсъдимия и частните обвинители.

Първото заседание обаче бе отложено, тъй като два дни по-рано Даскалов влезе по спешност в болница. На предстоящото заседание трябва да се представи заверено копие от цялата медицинска документация за състоянието и лечението на подсъдимия, както и резултатите от проверката на медицинския екип, под чиито грижи е бил.