Пловдивският апелативен съд потвърди присъдата, с която подсъдимият Иво Даскалов, известен като Иво Лудия, е осъден на 10 години лишаване от свобода, понеже на 02.05.2021 г. на главен път Пловдив – Смолян, при управление на лек автомобил е нарушил правилата за движение по пътищата, предприемайки изпреварване, и по непредпазливост е причинил смъртта на три лица, като деянието е извършено в пияно състояние и случаят е особено тежък.

Освен това Даскалов е лишен от право да управлява моторно превозно средство за срок от 12 години.

Делото пред окръжния съд е протекло по реда на съкратеното съдебно следствие. Подсъдимият изцяло е признал фактите, изложени в обвинителния акт, и се е съгласил да не се събират доказателства за тях. Поради това и първоначално определеното наказание на Даскалов от петнадесет години е намалено, в съответствие със задължителното изискване на закона, с една трета и той ще следва да изтърпи наказание от десет години лишаване от свобода при първоначален общ режим.

В решението си апелативните магистрати посочват, че окръжният съд, разгледал делото като първа инстанция, е наложил справедливо наказание на подсъдимия. Преценени са внимателно всички смекчаващи и отегчаващи отговорността обстоятелства и няма основание за увеличаване или намаляване на размера на санкцията.

Съдът отчита като смекчаващо отговорността и обстоятелството, че двамата пострадали, пътуващи в автомобила на подсъдимия, са били без поставени предпазни колани. В обвинителния акт това обстоятелство е прието, понеже е посочено как те след удара изхвърчали извън превозното средство. Този факт обаче не бива да се надценява, понеже автоекспертите са установили, че преди катастрофата автомобилът, управляван от подсъдимия, се е движил със скорост от 180 км/ч, която е два пъти над разрешената за движение извън населени места. Категорично е доказано, че концентрацията на алкохол в кръвта му е била 2.17 промила.

Поради безспорно установени противоречия между обясненията на подсъдимия и показанията на разпитан по негово искане свидетел, е отхвърлена и защитната му версия, че причина да извърши пътуването е внезапното влошаване на здравословното състояние на пострадалия Р.У. Това твърдение е опровергано и от показанията на личния лекар на починалия, вследствие на катастрофата.

Апелативните съдии споделят и решение на ВКС от 2019 г., в което е изразено становище, че не следва да се проявява неоправдано снизхождение по отношение извършителите на престъпленията по транспорта, като се отчита техният ръст и динамика. С оглед изискванията за справедливост, е недопустимо и неоправдано да бъдат толерирани такива престъпни прояви, които водят до отнемане на човешки живот, макар и да са осъществени по непредпазливост.

Решението не е окончателно и подлежи на обжалване или протест пред Върховния касационен съд.